Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Belső SSD Tenk Heves megye

A számítástechnika iránt érdeklődőknek nem új keletű információ az, hogy a belső SSD számtalan előnyt nyújt és sok szempontból egy kifejezetten jobb opció, mint a HDD. De melyek is ezek az előnyök a belső SSD esetében? Egy belső SSD a G Force tekintetében egyértelműen fölé nő a HDD-nek.
  A belső SSD előnyei
 
A számítástechnika iránt érdeklődőknek nem új keletű információ az, hogy a belső SSD számtalan előnyt nyújt és sok szempontból egy kifejezetten jobb opció, mint a HDD.
 
De melyek is ezek az előnyök a belső SSD esetében?
 
Egy belső SSD a G Force tekintetében egyértelműen fölé nő a HDD-nek.
 
A merevlemez meghajtók és az SSD-k közötti fő különbség nem másban, mint a gyártás módjában van. A merevlemezek szó szerint, fizikai értelemben kis lemezek, amelyek esetében a mágnes foglalat körül forognak az adatok. Az SSD meghajtók viszont flash memóriát használnak, így nagyszerű megoldást jelentenek a mobil eszközök, például a laptopok számára. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy belső SSD  jóval hosszabb élettartamú, mint egy HDD. A merevlemez élettartama körülbelül 25%-kal rövidebb, mint az SSD -ké, a fent leírt alkatrészek mozgási mechanizmusa miatt. A HDD-k esetén átlagosan 1,5 millió órával kell számolni, kalkulálni a meghibásodás előtt, míg egy belső SSD esetében ez a szám, átlagosan akár 2 millió is lehet. További előny, hogy egy belső SSD gyorsabb rendszerindítási sebességgel is rendelkezik, mint egy HDD.
 
A merevlemezek felmelegedési időt igényelnek, mielőtt megfelelően működni kezdenének a bennük lévő mozgó alkatrészek miatt. Az átlagos rendszerindítás egy belső SSD tárolóval, általánosságban nem lehet több, mint megközelítőleg 10 - 13 másodperc. A merevlemez tároló rendszert tartalmazó rendszer hasonló rendszerindítási ideje 30-40 másodperc, ami legalább háromszor lassabb értéket jelent, a belső SSD-vel párba állítva. Nem ez azonban az egyetlen különbség a sebességben. A belső SSD-k sokkal gyorsabban írnak és olvasnak is. Az SSD-k sokkal nagyobb olvasási és írási sebességgel rendelkeznek, ami sokkal gyorsabb ütemű, sebességű adatfeltöltést és letöltését is jelent egyaránt. Ez bizonyos esetekben akár dupla különbséget is jelenthet időben a két drive között. A kutatások azt mutatják, hogy a merevlemezek másodpercenként 50-120 MB-t képesek írni és olvasni. Összehasonlításképpen, a belső SSD meghajtók legalább 200 MB írására és olvasására képesek, ugyanennyi egységnyi idő alatt, a PCIe SSD-k pedig akár 2000 MB/s olvasási és írási sebességet is elérhetnek, ami hatalmas különbség egy HDD-hez képest. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy belső SSD segítségével, sokkal gyorsabban meg is nyithatja a fájlokat. Az SSD fájlok megnyitási sebessége körülbelül 30%-kal gyorsabb, mint a merevlemezé. Ez több műveletet és összességében hatékonyabb rendszert eredményez a használat során. A belső SSD-k kevesebb energiát fogyasztanak, mint a HDD-k. A tesztek azt mutatják, hogy a merevlemezek körülbelül 50%-kal több energiát fogyasztanak, mint a belső SSD-k. Ez a faktor magától értetődően befolyásolja az akkumulátor élettartamát és a villanyszámlát is egyaránt. Ezen túlmenően a belső SSD-k hűvösebb gépeket gyártanak, amelyek fontosak lehetnek olyan környezetekben, ahol a hő befolyásolja a berendezés teljesítményét. A belső SSD-k sokkal nyugodtabb munkahelyi környezetet teremtenek, mint egy HDD. A merevlemez meghajtók mozgó alkatrészei kattogást eredményeznek a rendszer működése közben, és bizonyos esetekben rezgést is okoznak, amely hanghatásokkal jár. Mivel a belső SSD meghajtók flash technológiával működnek, működésük csendes, nyugodt, szabad füllel pedig szinte alig hallható.
 
Összefoglalva tehát, egy belső SSD előnye a HDD-vel szemben abban áll, hogy gyorsabb teljesítményre képes, energiát spórol és észrevehetetlenül működik. A választás tehát a két drive esetében nem lehet kérdéses.
 
 
 
 
 

<-- Vissza a Belső SSD Tenk Heves megye blog oldalra!