Szakmai összefogás a magyar mezőgazdasági gépek és technológiák exportjának fokozásáért 2016. október 14.

Budapest, 2016. október 14. – Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a mezőgazdasági gépek és a kapcsolódó magyar technológiák exportjának növelése érdekében. A MEGOSZ 25 éves fennállásának jubileumi ünnepségével egybekötött szakmai konferencián aláírt kétoldalú stratégiai együttműködési megállapodás elősegíti az ágazatban aktív szerepet vállaló  magyar vállalkozások versenyképességének fokozását a nemzetközi piacokon.

A mezőgazdasági gépek és az iparághoz kapcsolódó fejlett technológiák, agrárinformatikai megoldások a magyar agrárium egyik legsikeresebb szakterületei. A Magyarországon gyártott mezőgépipari termékek jelentős exportpotenciállal bírnak, hiszen a termékek közel 85%-a kerül külpiaci értékesítésre. Globális szinten a szegmens dinamikusan fejlődik, így a magyar gép- és technológiatranszfer előtt újabb piaci lehetőségek nyílnak.

A nemzetközi trendekre és piaci igényekre reagálva, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében az iparág exportképességének további fokozását várják az együttműködő szervezetek.

„A magyar agrártechnológiai-, agrárinformatikai integrált rendszerek világszínvonalúak. A hazai innovatív kkv-k összekapcsolásával versenyképes, komplex megoldásokat kínálunk az exportpiacokra. Elemzések szerint a munkagépek „okosításával”, teljes gépsorok intelligenssé tételével és a teljes üzem szintjén történő adatgyűjtéssel és automatizálással akár 80 euró/hektár megtakarítást érhetünk el.” – emelte ki beszédében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az esemény keretében a MEGOSZ elnöksége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért” díjjal ismerte el Oláh Zsanett vezérigazgató a TiJöttök, az Agrárinformatikai Klaszter és a Magyar Nemzeti Kereskedőház kötelékében a magyar mezőgazdasági gépek külföldi forgalmazása érdekében végzett munkáját.

„A mezőgépek vonatkozásában Magyarország nettó exportőr, az ágazat külpiaci részesedése folyamatos növekedést mutat. A szegmens azonban tovább növelheti a magyar exportsikereket, hiszen a világ számos pontján, különösen a fejlődő országokban magas a kereslet a mezőgazdasági gépekre és technológiákra. A Kereskedőház jól ismeri ezeket a piacokat, így közösen sokat tudunk tenni a magyar mezőgépek exportjának további dinamizálásáért. Ez a legfőbb hozadéka az együttműködési megállapodásnak” – fogalmazott Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházról

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. célja elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exporttevékenységének bővülését. Helyi képviseletein keresztül jelenleg négy kontinens közel 50 országának piaca érhető el. Partnerei számára a külpiacokon felkutatja a lehetséges konkrét üzleti lehetőségeket, illetve személyre szabott, komplex szolgáltatáscsomagot nyújt exportképességük növelése érdekében. További információ: www.kereskedohaz.hu

További sajtóinformáció

Hanyecz Imre