Bővülő magyar üzleti lehetőségek Bangladesben 2016. november 29.

Budapest, 2016. november 29. – Több mint 100 hazai és bangladesi cég vett részt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által november 29-án szervezett üzleti fórumon, Budapesten. A dél-ázsiai államban főként a vegyipar, a gyógyszeripar, az agrárium, illetve az államigazgatási és egészségügyi fejlesztések területein van kereslet magyar technológiai ismeretekre és szakértelemre.

Magas rangú diplomáciai delegáció keretében közel 40 bangladesi cég érkezett Budapestre a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett üzleti fórumra. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítését és konkrét üzleti lehetőségek kialakítását célzó eseményen több mint 70 magyar vállalkozás vett részt.

A fórumon Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, illetve Abdul Matlub Ahmad a Bangladesi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági kapcsolatok dinamizálását célzó, kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá. Az eseményen részt vett Sheikh Hasina, Banglades, illetve Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

Fókuszban a tudástranszfer

A bangladesi gazdaság 2013 óta folyamatosan bővül, prognózisok szerint 2016-ban a GDP növekedése meghaladhatja akár a 7%-ot is. A dél-ázsiai állam a magyar vállalkozások számára potenciális exportlehetőséget jelent, köszönhetően 160 millió fős népességének, illetve annak, hogy az ország a modernizációs folyamat során számos területen tudja hasznosítani a magyar technológiát és szakértelmet.

„Tekintettel az európai uniós piac telítettségére, a dél- és délkelet-ázsiai fejlődő piacok kiváló kitörési lehetőséget jelentenek a magyar vállalkozások számára, hiszen a jelentős gazdasági fejlődés fenntartása és további fokozása korszerű technológiai megoldásokat és versenyképes szakértelmet igényel. Bangladesben a vegyipar, a gyógyszeripar, az államigazgatási fejlesztések, a mezőgazdaság, illetve az egészségügy területein meglévő magyar know-how előtt jelentős exportlehetőségek nyílnak, melyek feltérképezésében a mostani budapesti üzleti fórum is kiemelt szerepet játszott” – fogalmazott Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.

A fórum keretében a magyar és a bangladesi cégek kétoldalú tárgyalásokat folytattak, majd szakmai előadásokra került sor, amelyeken Magyarország és Banglades üzleti-, gazdasági környezetével, valamint export- és befektetési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.