MENÜ
EN | HU

Kazahsztán, Ázsia új 21. századi központja

Kazahsztán a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, ahol egyre több iparágban számíthatnak üzleti sikerekre a magyar vállalkozások.

A konferencián mintegy 80 magyar, a kazah piac iránt érdeklődő vállalkozás és szakmai érdeklődő kapott részletes tájékoztatást Kazahsztán üzleti lehetőségeiről, gazdasági környezetéről, az exporthoz elérhető finanszírozási konstrukciókról, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház által nyújtott exportfejlesztési és promóciós szolgáltatásokról.

Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese köszöntő beszédében hangsúlyozta, kedvező feltételek állnak rendelkezésre a magyar vállalatok számára a kazah piacra lépéshez. „Kazahsztán a közép-ázsiai régió vezető gazdasági ereje, az ország rohamos ütemben modernizálódik, melyhez számos iparágban, köztük a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a Smart City megoldások, a vízgazdálkodás és a mérnöki szolgáltatások területén is tudja hasznosítani a magyar cégek által kínált szolgáltatásokat, technológiákat és szakértelmet. Ehhez nyújt szakmai támogatást a Magyar Nemzeti Kereskedőház” – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: a Kereskedőház 2016 áprilisa óta üzemeltet helyi kereskedőházat Kazahsztánban, mely elsősorban piaci információkat, konkrét üzleti lehetőségeket és potenciális exportpartnereket biztosít.

A köszöntő beszédeket követően szakmai előadásokra került sor. Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a magyar gazdaság elmúlt évekbeli teljesítményének bemutatása mellett részletes tájékoztatást nyújtott a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok intézményi kereteiről, illetve a 2017-es Asztana EXPO-ról, melyen Magyarország több mint 400 négyzetméteres standdal vesz részt.

Ezt követően Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete az ország üzleti környezetét mutatta be és ismertette azon kitűzött célt, mely szerint 2050-re Kazahsztán a világ 30 legnagyobb nemzetgazdasága közé fog tartozni. Közép-Ázsia és a FÁK országok közül elsőként Kazahsztán fővárosa, Asztana rendezheti meg az idei világkiállítást, amely véleménye szerint új lendületet adhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődésének is. Hivatalosan megerősítette, hogy 115 ország és 21 nemzetközi szervezet képviselteti magát az idei EXPO-n, melyre 5 millió látogatót várnak.

Bernek Ágnes, a ZSKE Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője Kazahsztán üzleti-geopolitikai jelentőségéről szólt, Dunás-Varga Ruszlána, az MNKH projektigazgatója a magyar cégek kazahsztáni exportlehetőségeit ismertette, majd az EXIM a cégek számára elérhető finanszírozási forrásokról és a Kazah-Magyar Mezőgazdasági Befektetési Alapról adott részletes tájékoztatást.

A délután folyamán Asztana Expo témájában fórumra került sor, melyen a magyar vállalkozások a világszínvonalú, a megújuló energiák témája köré épülő szak-világkiállításról és a magyar megjelenésről tartott bemutatón vettek részt és tették fel kérdéseiket a megvalósításban közreműködő magyar és kazah szakértőknek.

Elérhetőségek

MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

1095 Budapest, Ipar utca 5.
(Down Town Irodaház)

Telefonszám: +36 1 810-1600
Email: info ( kukac ) tradehouse ( pont ) hu
Fax: +36 1 810 1601

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Együttműködő partnereink

Kattintson a nagyításhoz

Cégregisztráció
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk. Rendben