MENÜ
EN | HU

A magyar vállalkozások a világ élmezőnyéhez tartoznak a sportgazdaság területén

A Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház immáron második alkalommal rendezi meg a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát. A kétnapos esemény keretében sportágazati vezetők, tudományos, gazdasági és külpiaci szakértők vitatják meg az iparág aktualitásait, az elmúlt időszak legfőbb sporttudományokhoz köthető kutatási eredményeit, illetve az ágazat jövőbeni irányvonalait. A konferencia kísérőrendezvényeként a Testnevelési Egyetem hagyományteremtő szándékkal első alkalommal hirdette meg a Németh Ferenc-díj fotópályázatot. Emellett edzőtovábbképzésre is sor kerül, melyen részt vesz az FC Barcelona szakmai igazgatója is.

 

A hiánypótló sportkonferencia jelentőségéről, tematikájáról, valamint a sport és az innováció kapcsolatáról kérdeztük prof. dr. h. c. Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát.

 

Miért tartja fontosnak a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát?

Immáron másodszorra rendezzük meg a sportinnovációs nemzetközi konferenciát.Reményeink szerint a kezdeményezésünk hagyománnyá válhat a jövőben,hiszen a spottudományok gyors fejlődése, az innovatív módszerek, a csúcstechnológiát képviselő technológiai megoldások ma már nélkülözhetetlenek a sportolóink nemzetközi sikereihez.

 

Volumenét tekintve hová helyezné ezt a konferenciát?

Az esemény rangját jelzi, hogy a tavalyi sikeres rendezés hatására az idén még több, 106 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők két nap alatt az ország, sőt vélhetően a régió legnagyobb sporttudományos konferenciáján.A sporttudomány kulcsszerepet játszik az életmódjavító és életminőséget fejlesztő eszközök, módszerek létrehozásában, korszerűsítésében, ezért is örülök, hogy immár másodszor adhatunk otthont egy ilyen egyedülálló rendezvénynek Budapesten.Az esemény kísérőrendezvénye a Németh Ferenc fotópályázat, amelyet három kategóriában hirdettünk meg, amatőr és professzionális fotósoknak egyaránt. A legjobb képek a konferencia keretében kiállításra kerülnek.

 

Az innováció hogyan kapcsolódik a sportélethez?

Örömteli, hogy elindult egy folyamat, melynek köszönhetően sorra kezdenek kialakulni a sporttudományok alkalmazásának színterei. Létrehozzuk azokat az integrált laboratóriumi rendszereket, amelyek segítik a sportszakember képzést. Nélkülözhetetlen, hogy az edzők birtokában legyenek azok az adatok, amelyek alapján egyénre szabottan meg tudják tervezni a sportolók felkészülését. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Testnevelési Egyetemen elindult a diplomás edzőképzés. Mindez lehetővé teszi, hogy ebben a tekintetben is felzárkózzunk a nemzetközi élvonalhoz. Egyre több nemzetközi sikereket elérő sportoló jár a TE-re, ami biztos alapot teremt az elkövetkezendő évtizedek sportsikereihez. Fontos ugyanakkor az is, hogy a következő időszakban a kutatásra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt az egyetemen.

 

Oláh Zsanett: Ezen a területen a világ élmezőnyében vagyunk

 

Oláh Zsanettet, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatóját arról kérdeztük, hogy miért van fókuszban a sportgazdaság a Kereskedőház portfóliójában?

A sportágazatra az elmúlt évtizedekben egy teljes iparág épült, ami mára az egyik legjövedelmezőbb szektorrá vált a nemzetközi piacokon. A magyar vállalkozások pedig a világ élmezőnyéhez tartoznak a sportgazdaság területén elért tudományos és kutatás-fejlesztési eredményeket tekintve, amelyek keresik a nemzetközi piaci lehetőségeket.

 

Mi a titka a sport és innovációs konferenciának? Ha jól tudom, tavaly is jelentős volt az érdeklődés?

Maga a rendezvény megszervezése is egyfajta innovációnak tekinthető, hiszen a Testnevelési Egyetemmel karöltve egy teljesen új platformot hoztunk létre, ahol sporttudománnyal kapcsolatos szakmai előadások mellett hangsúlyos szerephez jutnak a külgazdasági tematikák is. Vagyis sikerült térben és időben egy helyre összpontosítani a sporttal kapcsolatos értékek zömét.

Természetesen folyamatosan fejlesztjük mi magunk is a sportinnovációs konferenciánkat, és a sikereket látva, biztos vagyok benne, hogy hagyományt teremtünk.

 

Milyen elemekkel bővül akkor az idei rendezvény?

Az idén kiemelt hangsúlyt helyezünk a szabadidő- és látványsportokra, illetve a kapcsolódó innovatív fejlesztésekre, megoldásokra. Az idei év kiemelkedő újdonsága, hogy sportáganként tematizált workshopokat is szervezünk, melyek egy-egy sportágban meglevő innovációkat járnak körül, így például a jégkorongban, vízilabdában, röplabdában, kézilabdában.

 

Idén is lesznek kiállítók?

Természetesen, az idei évben is hívtunk szakmai kiállítókat, akik nem csupán a széles hazai szakmai közönségnek mutathatják be legújabb fejlesztéseiket, hanem nemzetközi kapcsolatrendszerüket is bővíthetik, amelyek hozzásegíthetik őket a külpiaci sikerekhez.

 

Forrás: Origo

Elérhetőségek

MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

1095 Budapest, Ipar utca 5.
(Down Town Irodaház)

Telefonszám: +36 1 810-1600
Email: info ( kukac ) tradehouse ( pont ) hu
Fax: +36 1 810 1601

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Együttműködő partnereink

Kattintson a nagyításhoz

Cégregisztráció
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk. Rendben